"ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ
ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ М. КИЄВА"

burger

Продавець непродовольчих товарів, адміністратор

17.06.2021

ПРОДАВЕЦЬ НЕПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

Продавець непродовольчих товарів – це особа, яка об’єднує обслуговування покупців, різноманітні робочі операції щодо приймання товарів, їх сортування, зберігання, переміщення, підготовку до продажу. Характер роботи.  

Обов'язки продавця непродовольчих товарів:

- розповідає покупцям про асортимент, докладно роз’ясняє характеристики, параметри, властивості товару, пояснює способи використання та збереження; - перевіряє наявність товару у відділі до початку робочого дня, готує товар до продажу; - підтримує чистоту і порядок на вітрині, робочому місці протягом робочого дня й оформляє віконні і внутрішні вітрини; - підраховує загальну вартість покупки, перевіряє реквізити чека, оформляє гарантійні паспорти на товари, перевіряє комплектність, наявність пломб, упаковує товар, видає покупку; - стежить за станом потоку покупців і порядком у торговому залі; - вчасно поповнює запас товарів.

Індивідуально-психологічні особливості

Необхідні висока емоційна стійкість, працездатність, оперативність, добре розвинена пам’ять, тактильна та зорова чутливість, уява, високий ступінь розподілу і переключення уваги, витримка, артистичність.

Особливі умови та фактори праці

Для роботи продавця важливим є самоконтроль (уміння керувати собою – емоціями, вчинками, поводженням), терпіння, поблажливість, рівне і спокійне ставлення до людей, моторність, уважність, відповідальність, чесність, доброзичливість, спостережливість, уміння переконувати.

Медичні обмеження

Робота продавця протипоказана особам, що страждають хронічними інфекційними захворюваннями і є бактеріоносіями, хворобами шкіри, опорно-рухового апарата і серцево-судинної системи, людям із зниженим рівнем слуху і зору.

Освітня підготовка

Професію продавця непродовольчих товарів можна отримати у Коломийському індустріально-педагогічному технікумі, Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу та туризму Національного університету харчових технологій, Державному навчальному закладі «Коломийський професійний ліцей сфери послуг», Івано-Франківському центрі професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості та в інших професійних навчальних закладах різної форми власності.

Перспективи

Торгівля є найбільш поширеною сферою діяльності, тому кваліфіковані продавці непродовольчих товарів потрібні завжди.    

АДМІНІСТРАТОР

 

Характер роботи:

Професія адміністратора широка та багатогранна. Спектр завдань дуже великий, до обов’язків входить: координація роботи офісу; прийом і реєстрація замовників і клієнтів, отримання дзвінків, робота з документами. Займається діяльністю з обслуговування відвідувачів, створення для них комфортних умов. Контролює збереження матеріальних цінностей. Надає інформацію відвідувачам з питань, що стосуються послуг, які надаються. Приймає заходи із запобігання конфліктних ситуацій. Розглядає претензії, пов’язані з незадовільним обслуговуванням відвідувачів, проводить необхідні заходи щодо їх усунення. Контролює дотримання підлеглими працівниками трудової і виробничої дисципліни, правил і норм охорони праці, вимог виробничої санітарії і гігієни. Забезпечує виконання працівниками вказівок керівництва підприємства, установи, організації. Сьогодні без адміністратора не обходиться жоден сучасний заклад, ресторан чи магазин, комп'ютерна фірма або склад. В обов'язки адміністратора входить розпорядження в будь-якому закладі або управління персоналом компанії. Існує кілька різновидів професії адміністратора, всі вони входять у так звану базову групу адміністративно-управлінського персоналу.

Умови роботи:

Адміністраторами можуть працювати як жінки, так і чоловіки різного віку. Зазвичай заробітна плата кваліфікованого адміністратора перевищує середню заробітну плату в промисловості оскільки робота адміністратора досить важка у психологічному плані. Адміністратор, наприклад, магазину, працюючи в одному колективі з продавцями, є при тому по відношенню до них контролером, який виконує розпорядження керівництва. Він особисто відповідає за будь-які проблеми, що виникають в установі.

Ринок праці:

Випускники що отримали професію «Адміністратор» можуть працювати:
  • в закладах громадського харчування (ресторанах, кафе, барах);
  • в закладах готельно-туристичного обслуговування (готелях, туристичих фірмах);
  • у сфері побутового обслуговування (салони, перукарні, будинки побуту);
  • у закладах сфері торгівлі, комп’ютерні фірми
 

Вимоги до індивідуально-психологічних особливостей

Кожна професія висуває певні вимоги до індивідуально-психологічних якостей людини. Професія адміністратора також передбачає певні риси характеру та якості, нахили, вміння. Висока стресостійкість. Хороший рівень уваги (вміння тримати у полі зору багато об'єктів),гнучкість мислення,хороша пам'ять, виразна мова. Вміння управляти емоціями, емоційна стійкість. Розвинені комунікативні навики (вміння викладати інформацію, переконувати тощо). Доброзичливість, гнучкість, організованість, відповідальність, самостійність, комунікабельність.

Перспективи

Навчаючись у ДНЗ, учні з професії адміністратор, набувають фахових знань, умінь і навичок, готуються застосовувати їх у своїй подальшій професійній діяльності. Під час проходження виробничої практики на підприємствах, учні вдосконалюють свою професійну майстерність, набувають нових знань та навичок. Крім цього, під час практики роботодавці мають нагоду оцінити професійний рівень молодих фахівців і запропонувати їм після закінчення навчання робочі місця. Випускники можуть продовжити навчання у вищих навчальних закладах.
ПОДАТИ ЗАЯВКУ НА ВСТУПУ ДО ЗАКЛАДУ