"ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ
ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ М. КИЄВА"

burger

ДЕНЬ СТВОРЕННЯ НАТО

04.04.2024

4 квітня, відзначається 75-та річниця створення військово-політичного союзу НАТО.

Передумовою створення Північноатлантичного Альянсу стала зустріч 4 березня 1948 року у Брюсселі представників Бельгії, Великої Британії, Люксембргу, Нідерландів та Франції, який вони обговорили ідею підписання країнами Заходу договору про взаємну військову допомогу на фоні початку Холодної війни та потенційних загроз з боку радянського союзу.

4 квітня 1949 року у столиці США Вашингтоні представниками Бельгії, Великої Британії, Данії, Ісландії, Італії, Канади, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Португалії, США та Франції підписали Північноатлантичний договір, який набув чинності з 24 серпня того ж року.

У лютому 2019 року вступили в силу зміни до Конституції України, згідно з якими у Преамбулі був закріплений курс на євроатлантичну інтеграцію України, тобто вступ до НАТО.

30 вересня 2022 року Україна подала заявку на вступ до Північноатлантичного Альянсу у прискореному порядку. Сьогодні, в річницю підписання Вашингтонського договору, до НАТО приєднується Фінляндія. Зробивши правильний історичний вибір саме вони стануть 31 країною-членом Організації Північноатлантичного договору.


Майбутнє України – також в Альянсі. Сили безпеки і оборони нашої держави щодня доводять це у протистоянні з російським агресором.