"ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ
ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ М. КИЄВА"

burger

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ ПРО КОЛЕДЖ

Коротка історія виникнення та діяльності КЗП(ПТ)О «Київський професійний коледж технологій та дизайну»

Київське вище професійне училище технологій та дизайну виробів із шкіри було створено на базі колишньої профтехшколи взуттьовиків у серпні 1947 року. Профтехшкола була розміщена за адресою: Червона площа 8, у пристосованій споруді площею 400 м2. Приміщення профтехшколи складалося з 4 кімнат та 3 кабінетів.

Першими учнями профтехшколи були діти учасників ВВВ. Після закінчення профтехшколи її випускники одержували призначення на роботу на всі взуттєві підприємства України. Практичні заняття проводились також на взуттєвих підприємствах України.

У 1975 році почалось будівництво нового навчального закладу, а закінчено у 1977 році. Замовником будівництва було призначено Київську взуттєву фабрику № 4, яка і стала базовим підприємством, а підпорядкована – Мінлегпрому України.

В 1977 році Київська профтехшкола була передана до Комітету з профтехосвіти України і одержала назву – професійно-технічне училище взуттьовиків.

Згодом була проведена реорганізація училища, і воно почало готувати спеціалістів із середньою освітою, одержало статус МПТУ № 12.

Випускники училища одержували такі професії:

  • взуттьовик з індивідуального пошиття взуття;
  • складальник взуття (механічне виробництво);
  • складальник верху взуття (заготівельник взуття);
  • модельєр взуття;
  • модельєр-взуттьовик колодок;
  • слюсар-ремонтник взуттєвого виробництва.

    1980 року училище на базі Київського заводу “Кінапроз” почало навчання учнів за професіями:
  • токар;
  • фрезерувальник;
  • слюсар механозбірних робіт.
     

У 1986 році всі відомчі профтехучилища взуттьовиків м. Києва були передані до МПТУ № 12. За цей час було підготовлено біля 4000 спеціалістів для промисловості м. Києва.

Всі випускники закладу освіти влаштовані на робочі місця і працюють на промислових та приватних підприємствах. Всі бажаючі мають можливість продовжити навчання у вищих навчальних закладах. Кращим випускникам Центр допомагає отримати вищу та спеціальну освіту і пропонує працювати майстрами виробничого навчання та викладачами. Професії, одержані нашими випускниками (зокрема взуттєві), мають суттєву перевагу серед інших у тому, що здобувачі освіти можуть працювати вдома. За останні декілька років багато колишніх здобувачів освіти відкрили свої приватні (поки що невеликі) підприємства.

Колектив закладу знаходиться в постійному творчому пошуку. Результатом стало отримання в січні 2006 року III рівня акредитації з дозволом готувати молодших спеціалістів (до речі – це призвело до нової назви: Київське вище професійне училище технологій та дизайну виробів із шкіри). В майбутньому плануємо відкрити нові спеціальності взуттєвого профілю: “Моделювання та конструювання виробів народного вжитку”, “Менеджмент”, “Технік-технолог взуттєвого виробництва” тощо. Ми віримо, що вже найближчим часом легка промисловість України, а саме взуттєва галузь, таки почне відновлюватись і саме наші випускники будуть провідними спеціалістами на сучасних взуттєвих підприємствах.

Згідно із Наказом Міністерства освіти і науки України від 30.04.2015 року за № 498 «Про оптимізацію мережі професійно-технічних навчальних закладів м. Києва, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України» було припинено діяльність Київського професійного ліцею сфери послуг шляхом реорганізації (приєднання) до Державного професійно-технічного навчального закладу «Київське вище професійне училище технологій та дизайну виробів із шкіри». Таким чином, утворився єдиний навчальний заклад «Центр професійної освіти технологій та дизайну м. Києва».

Рішенням Київської міської ради від 25 серпня 2022 року № 5012/5053 «Про реорганізацію закладів професійної (професійно-технічної) освіти» державний навчальний заклад «Центр професійної освіти технологій та дизайну м. Києва» з 06 вересня 2023 року реорганізовано шляхом перетворення на комунальний заклад професійної (професійно-технічної) освіти «Київський професійний коледж технологій та дизайну».

Сьогодні понад 500 учнів здобувають такі професії:

  • кухар;
  • кухар, офіціант;
  • кухар, кондитер;
  • взуттьовик з індивідуального пошиття взуття;
  • продавець непродовольчих товарів, адміністратор;
  • касир (у банку);
  • перукар (перукар-модельєр).