"ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ
ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ М. КИЄВА"

burger

Кухар, офіціант

14.06.2021
Офіціант (від лат. officium– «посада, послуга»). Професія офіціанта - одна з найдавніших. Перші офіціанти були зображені на фресках єгипетських пірамід, вони подавали їжу на стіл фараону.Офіціант повинен володіти здібностями актора, дипломата, лікаря-психіатра, мати добре розвинену мову, чітку дикцію, приємні риси обличчя, гарну поставу та ходу. Він має бути ввічливим, дотепним фізично витривалим, винахідливим та люб’язним. Характер роботи офіціанта Робота офіціанта достатньо напружена. Він практично постійно знаходиться в русі і на ногах. Робочий день часто починається рано вранці, іноді доводиться працювати в нічний час, вихідні і святкові дні Офіціанти здійснюють розрахунки з клієнтами, несуть матеріальну відповідальність. Професійна діяльність офіціанта передусім, передбачає спеціально спрямоване спілкування між ним і відвідувачами. За робочий день офіціант спілкується з різними за віком та індивідуально-психологічними характеристиками людьми: молодими і літніми, жінками і чоловіками, спокійними і дратівливими, активними, енергійними і повільними. Всі вони різні, але потребують поради і допомоги офіціанта, іноді покладаються на його смак і професійну компетенцію.Офіціант повинен знати меню свого закладу, технологію приготування страв, їх характеристику і ціни. Він може порекомендувати гостям відповідні до їх замовлення алкогольні напої. Кожний робочий день офіціанта - це енциклопедія психологічних контактів. Той, хто обирає професію офіціанта, повинен легко і вільно вступати в контакти з різними людьми, за всіх обставин бути ввічливим, тактовним, приємним у спілкуванні. Умови роботи За день офіціант набігає до 30 км шляху та переносить до 3 тон вантажу. Його робочий день триває 12—15 годин,а буває і всі 24 години. Такі фізичні і психічні навантаження вимагають, щоб люди, які обрали цю професію вели здоровий спосіб життя: не палили цигарок, займалися спортом, правильно проводили своє дозвілля, постійно працювали над своїм духовним розвитком, не зловживали алкогольними напоями. Кваліфікаційні вимоги Повинен уміти:
  • готувати зал до обслуговування споживачів, отримувати посуд, прибори, столову білизну;
  • полірувати посуд, прибори;
  • складати серветки різними способами;
  • здійснювати попередню сервіровку столів;
  • приймати замовлення від споживачів;
  • отримувати страви в роздавальні та в буфеті;
  • подавати страви і напої;
  • обслуговувати неофіційні банкети;
  • оформляти рахунки і розраховуватися по них із споживачами;
  • прибирати використаний посуд та прибори;
  • замінювати столову білизну.
Перспективи Сьогодні ресторанний бізнес бурхливо розвивається і постійно потребує кваліфікованих кадрів, а професія офіціанта не відмирає тому, що жоден ресторан, кафе, бар, місце продажу напоїв та їжі неможливі без офіціанта. За 10—15 років праці здібні офіціанти досягають такого рівня розвитку, що стають керівниками підприємств, бізнесменами, і самостійно організовують ресторани, кафе та бари, створюючи нові робочі місця та добробут для себе і інших людей.
ПОДАТИ ЗАЯВКУ НА ВСТУПУ ДО ЗАКЛАДУ