"ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ
ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ М. КИЄВА"

burger

День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

20.05.2024

Цього року виповнюється 80 років з дня депортації кримськотатарського народу з Кримського півострова радянським тоталітарним режимом у 1944 році. 18 травня в Україні відзначають День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Цього дня ми вшановуємо всіх кримських татар – переважно дітей, жінок і людей похилого віку, яких радянська влада відправила на заслання, шлях, який для багатьох став останнім. Ми віддаємо належне всім тим, хто протягом століть потерпав від гноблення, переслідування та дискримінації.

Страждання кримськотатарського народу, на жаль, не закінчилися й нині. Через 80 років після депортації російське керівництво продовжує радянську злочинну політику репресій, переслідувань і утисків кримських татар. Вона свідомо порушує їхні права, проводить незаконний призов, знищує культурну спадщину, фальсифікує історію, мілітаризує освіту та суспільне життя.

Фактично російська агресія проти України почалася наприкінці лютого 2014 року з незаконної окупації та спроби анексії Криму. З початку повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року переслідування кримських татар, спрямоване на знищення їхньої національної ідентичності, лише посилилося.

Ми віддаємо належну шану кримськотатарському народу, визнаному в Україні корінним народом Криму, і рішуче засуджуємо всі порушення прав людини, вчинені проти нього як радянським тоталітарним режимом, так і Російською Федерацією.