"ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ
ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ М. КИЄВА"

burger

« А льон цвіте…»: відображення давніх сільськогосподарських культур льону та конОпель в українській мові, літературі, біології та екології, географії, звичаях українського народу та у професіях «Кухар», «Перукар (перукар-модельєр)», «Продавець непродовольчих товарів»

01.11.2024

01 листопада 2024 року в закладі освіти у рамках відзначення Всесвітнього дня екології та святкування прадавнього Велесового дня викладачем української мови та літератури Писарець Наталією було проведено відкритий виховний захід « А льон цвіте…»: відображення давніх сільськогосподарських культур льону та конОпель в українській мові, літературі, біології та екології, географії, звичаях українського народу та у професіях «Кухар», «Перукар (перукар-модельєр)», «Продавець непродовольчих товарів».

З метою підняття актуальності вказаної теми було ознайомлено здобувачів зі специфікою таких неправомірно забутих с/г культур як льон та конОплі, спираючись на знання з біології, екології та географії, розглянуто їх відображення у побуті, звичаях, матеріальній та духовній культурі українського народу, акцентовано увагу на їх універсальність, важливість та ефективність використання виробів із цих рослин у сьогоднішніх кулінарії, б’юті-індустрії, сфері послуг та можливості застосування у щоденному побуті українців; викладач спробувала розвинути у запрошених груп № 24 та 29 уявлення про вагомість вказаних культур у побутовому та промисловому використанні, поглибити навички критичного мислення, вдосконалити вміння дослідницько-пошукової роботи, грамотного, свідомого, осмисленого підходу і вибору товарів та послуг як споживача та громадянина в країні, що має серйозні проблеми з довкіллям та зазнає щоденного екоциду від ворога; було звернуто увагу на актуальність тематики у часи сьогодення, піднято питання про важливість виховання у підростаючого покоління вмінь використання екологічно чистої, корисної, якісної продукції в усіх сферах життя та професійній діяльності, змотивовано присутніх у пріоритетах до натуральної, нешкідливої для довкілля сировини, наголошено на бережливому ставленні до ресурсів планети, до розвитку естетичного смаку і здоров’язберігаючої функції з метою залучення молоді до національних традицій та історичного спадку поколінь.