Кухар
Характер роботи:
Кухар — одна з найдавніших і вічно сучасна професія. Люди впродовж всього свого життя три рази на добу віддають себе у владу представників однієї з самих стародавніх професій на землі — кулінарної. Добрий кухар цінується у всі часи і у всіх народів. Про кухарів, їх мистецтво складають прислів’я і приказки, розповідають легенди.
Кухар – це в першу чергу творець. Творець прекрасного, смачного, привабливого. Кухар – це винахідник, який все життя перебуває в пошуку для того щоб творити. Кухар розрізняє всі відтінки смаку і запахів, володіє особливою рухливістю рук і пальців. На стіл страву кухар подає красиво, тому кожний кухар — трохи художник. Готове блюдо — завжди унікальний, неповторний натюрморт.
Послуги харчування одночасно є найважливішою складовою потребою будь – якої людини.
Умови праці:
Праця кухаря належить до розряду фізичної праці середньої тяжкості. Кухарем можуть працювати як жінки, так і чоловіки різного віку. На підприємствах громадського харчування застосовують різні види робочих графіків. У кухарів 8-годинний робочий день в одну чи в дві зміни. У приватних кафе чи ресторанах режим та темп роботи кухар встановлює сам, виходячи із потреб та можливостей.
Ринок праці:
Діяльність: ресторанів, барів, їдалень та послуги з постачання готової їжі. Професія кухаря дає можливість займатися індивідуальною трудовою діяльністю на підприємствах, ресторанах, кафе.
Вимоги до індивідуально-психологічних особливостей:
Професія кухар віднесена до професій типу «людина – техніка» і «людина – людина». Ця професія вимагає від працівника певних індивідуально-психологічних якостей. Кухар повинен мати хороший загальний інтелект. Добре розвинені дотик та нюх; координацію рухів рук; високі показники концентрації, переключення, стійкості та об’єму уваги.
Особисті якості: добросовісність, ввічливість,охайність, комунікабельність.
Термін навчання: після 9 класу - 2,5 роки, після спеціалізованої школи - 1,6 роки.