"ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ
ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ М. КИЄВА"

burger

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

11.04.2024

11 квітня – пам’ятна дата в історії людства, що 79 років тому докорінно змінила хід історії − Міжнародний день визволення в’язнів нацистських концтаборів. У цей день весь світ віддає данину скорботної пам’яті жертвам нацизму, які загинули в фашистських концтаборах. Дата пам’ятного дня обрана на честь повстання в’язнів концтабору проти нацистів, яке відбулося цього дня у 1945 році. В’язні концентраційного табору Бухенвальд, що був розташований в центральній Німеччині, організували й здійснили заколот, поки більша частина гітлерівців втекла з табору, побоюючись приходу американців.

Міжнародний день визволення в’язнів фашистських таборів − це день, коли ми вшановуємо подвиг борців антифашистського опору, висловлюємо повагу старшому поколінню, на долю якого випали неймовірні муки і страждання.

Зметою вшанування пам’яті загиблих та згадку про сміливі вчинки людей у непрості воєнні часи бібліотекарками закладу освіти Наталією ЗЕМЛЯК, Оленою АПАНАСЕНКО було створено тематичну виставку "Історія великих страждань"; викладачем історії України, Всесвітньої історії Юрієм ТИМОЩУКОМ для здобувачів освіти коледжу було проведено лекцію " Пам’ять заради майбутнього".

Уклонімося мужності та світлій пам’яті людей, чиї життя несправедливо обірвалися за колючим дротом концтабору. Наш праведний обов’язок – пам’ятати про трагічні події Другої світової війни, що забрала життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування.

Історія тяжіє до повторів, тому людство не має права забувати її страшні сторінки…